Parterapeut og sexolog Karen Sveistrup er med i skilsmisseraad.dk’s ekspertpanel og har mangeårig erfaring med parforhold og sexliv. Vi har spurgt hende, hvad hun anser som parforholdets største udfordring og hvordan hun ser på skrønen om, at mænd vil have mere sex end kvinder. Læs hendes svar her og få samtidig Karens råd til, hvordan man holder gang i et velfungerende sexliv.

 

Hvad ser du som parforholdets største udfordringer?
Som jeg ser det, er den største udfordring for parforholdet, at alle har så travlt og er så ambitiøse. Forstået på den måde, at vi skal nå at få den rigtige uddannelse, den rigtige karriere, børn på det rigtige tidspunkt – og børnene skal gå i de rigtige mærker – omgås en masse spændende mennesker, træne og realisere os selv.

 

Aldrig før har så mange mennesker dyrket ekstrem sport som nu. Vi er så ambitiøse, at vi meget ofte glemmer os selv i ræset og endnu mere typisk glemmer vores partner/kæreste.

 

Vi er så styrede af det ydre, forventningens pres, samt vores egne ambitioner og tro på det perfekte liv, at vi  til sidesætter vores elskede og vores sexliv for at nå alt det andet helt ned til madpakkerne, vasketøjet og rengøringen.

 

Det kræver virkelig mod og styrke – og ofte også en omstrukturering af økonomien – at melde sig ud af rotteræset og vælge/prioritere familie- og samliv frem for karriere.

 

Er det en skrøne, at mænd vil have mere sex end kvinder?
Det ved jeg ikke, om er sandt. Jeg synes faktisk, at jeg ser en tendens til, at det er mændene, der ikke har lyst og kvinderne, der går frustrerede rundt med en uforløst sexlyst. Men om det så er fordi, kvinderne rent biologisk har den største lyst, det mener jeg ikke.

 

Hjerneforskning har vist,  at mændene er født med en større lyst end kvinderne. Urmandens drift var da også at sikre artens beståen og det gjorde han ved at gå ud og sprede sin sæd. Den tids kvinder blev hjemme og tog sig af det nære som at føde børn, passe familien og dyrke afgrøder.

 

Vi kvinder er nok blevet tilbøjelige til at ofre vores sexliv på ligestillingens hellige alter. Dermed mener jeg, at vi kvinder og mænd er blevet for lige. Den polarisering, der helst skal være mellem mænd og kvinder for at bevare det seksuelle gnist og tiltrækning forsvinder hurtigt, når vi bliver for ens og kan de samme ting.

 

Når den seksuelle spænding forsvinder, mister vi kvinder respekten for vores mænd og samtidig lysten til dem. Det kan meget vel være grunden til, at kvinder er deres partner utro.

 

I mange forhold taler parrene rigtigt dårligt sammen. Derfor kan det også være svært at få talt om, hvad man eventuelt savner i såvel sam-, som sexliv. ”Og hvis man nu ikke kan få, det man savner derhjemme, så kan man vel hente det i byen” – en ofte hørt kliche og undskyldning for utroskab. Men hvis man føler, at noget er galt eller mangler, må man selv tage ansvar for at ændre på forholdene. Man kan kun lave om på sig selv!

 

Hvordan mener du, at man kan holde gang i et velfungerende sexliv?
Der er jo flere ting man kan gøre, men jeg anbefaler altid, at bruge noget af nedenstående:

  • Husk at date din kæreste/mand/hustru – jeg mener, sat tid af i kalenderen til at være sammen, lige som I aftaler tid til vennerne, familien osv. I kan evt. skiftes til at finde ud af, hvordan I skal bruge tiden.
  • Find ud af, hvad der får din  kæreste/mand/hustru til at føle sig allermest elsket og brug det. Det kan være at bruge tid sammen, få massage, sidde tæt, holde i hånden, en seddel i madpakken om at du elsker din kæreste/mand/hustru, en gave, en blomst – mulighederne er mange og vi lægger alle vægt på forskellige ting.
  • Husk, hvorfor I forelskede jer i hinanden.
  • Forudsætningen for et godt sexliv er god kommunikation. Øv jer i at høre efter, hvad partneren faktisk siger, i stedet for at lytte med et halvt øre, fordi du er i gang med at forberede dit næste indlæg i diskussionen.
  • Vi kvinder vil høres, ses og elskes af vores mand. Når vi føler, at vi bliver det, så blomster vi og åbner vores hjerter – hvilket giver os lyst til sex.  Så kære mænd, lyt på os – 5 – 10 minutter udretter mirakler, se os og vis at I elsker os!

Har du brug for hjælp til at få dit sexliv til at fungere, så bestil rådgivning af Karen, Det kan du gøre i shoppen, under rådgivning.