En skilsmisse har konsekvenser for psyken! Oplevelser, erfaringer, viden, styrker, slag, sorg og klarhed lagres i hukommelsen og kommer på den ene eller anden måde til at påvirke fremtiden.

 

For, på et tidspunkt, at være klar til at gå ind i et nyt parforhold, er det nødvendigt at gøre sig klart, hvordan skilsmissen har påvirket og ikke mindst, hvad man kan lære af ægteskabet. Hvad var godt? Hvad var mindre godt? Hvad skal et nyt parforhold absolut ikke indeholde? Hvad er et krav? Hvordan kan du selv gøre det bedre i et nyt parforhold?

 

Fortiden og skilsmissen kan nemlig ofte spænde ben for, at et nyt parforhold kan blomstre, og giver i stedet nemt en masse misforståelse og konflikter, netop fordi man ikke har konkluderet og lært af skilsmissen, og taget ansvar for egen adfærd i ægteskabet.

 

Mette Haulund har spurgt psykoterapeut Line Rotenberg, hvordan man bedst undgår at fortidens skeletter påvirker et nyt parforhold.

 

Hun svarer:

Nogle gange er kriser og oplevelser så voldsomme, at de ikke lige kan overvindes og det kan være svært at komme videre og finde den konstruktive viden, som skal hjælpe dig i relation til en ny partner, og din egen adfærd i et nyt parforhold.

 

Når forelskelsen er ovre og de små dagligdagsudfordringer indtræffer, kan fortiden stå som en barriere mellem dig og det parforhold du ønsker dig.

 

Det kan opleves som om:

 • Historien gentager sig selv.
 • Der ikke findes andre veje at gå, end at gøre det du “plejer”.
 • Det aldrig bliver bedre, det nytter ikke noget at kæmpe.
 • At lige meget hvad du gør, bliver resultatet altid det samme.
 • Dagene er en håbløs række af gentagne konflikter, nederlag eller svigt.
 • Tristhed, håbløshed og magtesløshed fylder stadig mere og mere.
 • Kærligheden bliver stadig mindre og i stedet fylder følelser af svigt, mistro, vrede og ked af det.
 • Er du bange for at havne i et nyt parforhold, som kommer til at indeholde samme udfordringer som dit ægteskab? Så er det vigtigt at få et overblik.

Første skridt til forandring er, at få øje på de mønstre du ofte gentager, og ikke mindst forstå hvilken andel og ansvar både du og din eks havde. Uden bebrejdelse, men med accept af, at det blev sådan. Herefter vil det være nemmere, at få klarhed over hvilke forandringer du har brug for, for at få et trygt og kærligt samliv fremover.

 

Du kan konkret starte med at skrive ned, hvilke konflikter eller hændelser, som du føler gentog sig i dit ægteskab. Hold fokus på dig selv og dine egne følelser!

 

Hvad oplevede du, hvad følte du, hvad fik du sagt eller gjort og ikke mindst, hvad fik du ikke sagt og ikke gjort. Lav eventuelt overblikket som et skema, så er det lettere at blive på sporet og ikke forfalde til nyttesløs kritik af din eks eller dig selv. Med et sådan overblik bliver det ofte lettere, at se de mønstre, som du selv gled ind i og gentog, gang på gang. Når du bliver mere klar på de negative mønstre, den onde cirkel I bevægede jer i, vil du måske kunne se, hvor du kan lave en forandring i forhold til et kommende parforhold.

 

Noget af det, der kan være hjælpsomt at arbejde med, når du skal forstå og ændre din måde at leve sammen med et andet menneske på, kan være:

 • Hvad har du lært i din barndom om kønsroller og parforhold?
 • Hvad har du lært om nære relationer, tillid og kærlighed?
 • Hvordan sætter du grænser og hvordan respekterer du andres grænser?
 • Hvor god er du til at give udtryk for følelser?
 • Hvad har du af erfaringer fra tidligere parforhold?

Hvor er der ligheder og forskelle mellem det du oplevede i dit ægteskab, og det du har oplevet i tidligere relationer?
Med udgangspunkt i overblikket og opmærksomhed på ovenstående spørgsmål, bliver du opmærksom på dine adfærdsmønstre og derfor kan du, i et nyt parforhold, gøre dit til at undgå smertefulde og opslidende gentagelser, ved eksempelvis at være åben og ærlig omkring dine grænser, fortælle om din erfaring med kønsroller, relationer m.v. og sikre dig, at I finder løsninger på udfordringer, i stedet for at lade dem ligge mellem jer.

 

Nogle gange være godt at få bearbejdet skilsmissen og få klarhed over, hvorfor det gik galt. I en proces med en professionel kan du blive bevidst om, hvad du skal være opmærksom på, når du indgår i en ny parrelation, ligesom du får klarhed over, hvad du ønsker af et kommende parforhold.