Hjælp, jeg har så forfærdelig dårlig samvittighed og skyldfølelse overfor mine børn, fordi jeg har valgt at gå fra min mand. Børnene ved det ikke endnu.

 

Jeg er sikker på, at beslutningen er rigtig, men har meget svært ved, at jeg påfører mine børn sådan en stor sorg og smerte.

 

Hvordan skal jeg tackle det?

 

Venlig hilsen Lene

 

Svar:

 

Kære Lene,
Jeg forstår din smerte. Vi ønsker aldrig at gøre vores børn ondt, men det sker.

 

Livet består af utallige små og store valg, som alle har betydning for vores eget liv og ofte også for de mennesker omkring os, som vi holder af. En skilsmisse er et af livets meget store valg, som har vidtrækkende konsekvenser for alle involverede parter. Hver gang vi træffer et valg, må vi tage det fulde ansvar for konsekvenserne, og den virkelighed vores valg skaber.

 

Derfor vil jeg opfordre dig til at spørge dig selv, hvordan du kan stå i konsekvenserne af dit valg med styrke, klarhed og kærlighed?

 

Når du finder svaret på det spørgsmål, vil det være lettere for dig at rumme dine børns reaktioner, som måske – måske ikke vil være præget af stor sorg og smerte, som du frygter. Det afhænger af, hvordan jeres familie har fungeret, og børn reagerer forskelligt på skilsmisse.

 

Husk også på, at din dårlige samvittighed og skyldfølelse er dine følelser – og derfor dit ansvar. Ikke dine børns. Hvis du kan tage det fulde ansvar for dit valg, konsekvenserne og de følelser, det skaber i dig, behøver du ikke at projicere – altså overføre din dårlige samvittighed og skyldfølelse til dine børn. Det vil gøre det lettere for dine børn at takle skilsmissen, fordi de ikke både skal bære deres egne og dine følelser.

 

Så spørg dig selv, hvordan du kan tage det fulde ansvar for dine følelser. Skal du snakke med en veninde, en terapeut, skrive om det eller noget helt fjerde?

 

Jeg vil også opfordre dig til at se på dig selv og din beslutning med milde og kærlige øjne, selvom det kan være svært, fordi du oplever, at du gør andre ondt. Men for at kunne være en stærk og kærlig mor for dine børn i det nye liv, som venter jer, så har du brug for at give dig selv omsorg. Selvbebrejdelser vil kun gøre alt sværere.

 

Jeg ønsker dig og dine børn alt det bedste.

 

Mette H. Hinnerskov