Du skal nu til at bo både hos din mor og far. Dine forældre bestemmer, hvor du skal bo og hvor meget du skal bo hos din mor og hos din far. Det kaldes samvær.

 

Der findes mange forskellige måder at lave samvær på. Nogle børn bor lige meget hos både mor og far. Andre bor mest hos deres mor, og er så sammen med deres far hver anden weekend, eller måske fra torsdag til mandag, eller nogle helt andre dage. Andre bor mest hos deres far.

 

Nogle børn ser måske ikke den ene af deres forældre ret meget. Det kan være fordi de er flyttet langt væk, eller måske fordi de har voksen problemer, så de ikke kan magte at have deres børn hos sig.

 

Det er helt okay at fortælle din mor og far, hvordan du kunne tænke dig at samværet skal være. Selvom det ikke er dig der bestemmer, hvordan og hvor du skal bo, så har du ret til at fortælle, hvordan du kunne tænke dig det. Det er selvfølgelig også okay, hvis du har det bedst med, at din mor og far selv bestemmer reglerne for samvær.

 

Det er vigtigt, at du ikke tager hensyn til om du tror, at din mor og far bliver kede af at, høre hvordan du gerne vil bo. Du skal fortælle, hvordan du vil have det bedst og ikke, hvordan du tror, din mor og far vil have det godt. De voksnes følelser er ikke dit ansvar.

 

Måske har du søskende og det kan være rigtig svært for jer, hvis dine forældre beslutter, at I ikke skal bo samme sted. Det vil næsten altid give dig og dine søskende et stort savn efter hinanden og det er vigtigt, at du fortæller din mor og far, at du savner dine søskende og ikke syntes det er en god ide, at I ikke bor sammen.

 

Forældre skal huske, at det er bedst, hvis de kan tale sammen om de ting der vedrører dig og dine søskende. Det er ikke altid at de husker det, og så kan noget der hedder Statsforvaltningen hjælpe dem, med at beslutte, hvordan samværet skal fungere.

 

Statsforvaltningen hjælper dine forældre med at lave en aftale om, hvordan samværet skal fungere. Måske spørger de også dig, hvordan du vil have det bedst. Du vil så blive inviteret ind til Statsforvaltningen og tale med en voksen, som er rigtig god til at tale med børn. Den voksne vil høre dig, hvordan du tror du vil have det bedst med samværet og hvorfor. Den voksne, som kaldes en rådgiver vil lytte til dine behov, og måske kan den voksne også hjælpe dig med, at fortælle noget til dine forældre, som du selv har svært ved at fortælle.