Hvornår det er rigtig at involvere ægtefællen i skilsmissetanker er meget forskelligt fra person til person og fra ægteskab til ægteskab. Det afhænger af, hvor meget åbenhed, dialog og fortrolighed I har i jeres forhold. Jo mere I har haft af dette, jo bedre og mere naturligt er det at involvere din ægtefælle tidligt i processen, så I kan kæmpe sammen for at undgå skilsmisse.

 

I en skilsmisse vil der typisk være en beslutningstager og et ”offer”. Det er naturligt at begge parter ikke er lige langt i skilsmisseprocessen eller anser parforholdsproblemerne for lige store. Hvis din partner slet ikke er forberedt på din beslutning om skilsmisse, vil rollefordelingen ”beslutningstager kontra offer” være markant. Din partner har ikke haft muligheden for at forberede sig på, at du ønsker skilsmisse.

 

Eller måske er det din partner der har truffet beslutningen om skilsmisse? Som medlem kan du læse meget mere om både det og om hvordan du håndterer dialogen med din partner.

Involvering af ægtefælle i skilsmissetankerne?

Jo før du involverer din partner jo bedre, ikke mindst for at bevare respekten for hinanden, som kan bruges til at komme videre hver for sig, og til at bevare samhørigheden i tilfælde af, at I har børn sammen.

 

I en del ægteskaber, der ikke fungerer, præger uoverensstemmelser og skænderier hverdagen. Vær opmærksom på, at det ikke er hensigtsmæssigt at orientere om din beslutning om skilsmisse under et skænderi. Forsøg at tale fornuftigt sammen om tingene og lav aftaler, som begge parter har det godt med.

 

Hvis det er din partner der ønsker skilsmisse, står du I en anden situation, end hvis du selv har truffet beslutningen. Måske er du ikke blevet inddraget undervejs. Måske kommer din partners beslutning bag på dig. Du kan måske ikke forstå årsagen og får ikke nogen god forklaring.

 

Du bør tage en snak med din partner for at finde den helt eksakte årsag. Du har krav på et svar og en forståelse af situationen. I har måske haft en række uoverensstemmelser, skænderier, misforståelser. Haft manglende enighed omkring sexlivet, oplevelser, dagligdagen osv.

 

Måske skulle du have opfanget nogle signaler tidligere, men uanset fortiden, så står du nu i en situation som kan virke håbløs, uoverskuelig og som verdens undergang. Du føler dig forladt, såret osv.

 

Find ud af helt konkret, om der ikke er noget at gøre for at redde parforholdet. Bliv afklaret med dig selv om, hvordan du havde det i forholdet – var du tilfreds? Eller er du mere i sorg over den proces du skal igennem, den usikre fremtid og fordi at du føler dig fravalgt?

 

Det er naturligt, at du og din partner ikke har været lige langt i processen. At I ikke har følt jeres problemer lige store. Din partner har hurtigere truffet beslutningen om, at jeres parforhold ikke kan komme til at fungere. Der er to til at få et parforhold til at fungere og to til at ødelægge det. Skyd ikke hele skylden over på din partner.

 

Tal fornuftigt med din partner om tingene. Lav aftaler om, hvordan I kommer videre.

 

Du kan gribe situationen an på flere måder. Det er naturligt at du er i sorg. Er ulykkelig og ser skræmt på fremtiden. Bearbejd din sorg og accepter at sorgen tager tid, kræfter og energi. Men beslut dig også for, at du ikke vil indtage ”offerrollen”, men at du vil ud af sorgen på bedste vis og videre med livet.

 

Der er meget hjælp at hente og værktøjer du kan arbejde med under emnerne ”Skilt – hvad nu” og ”Parforhold i krise”. Har du brug for en dialog med en professionel så kontakt vores ekspertpanel her.